Публикация

Болка в ухото и намален слух? Може да е отит

При плуване в ухото често остава вода. Тя може да се превърне в развъдник на бактерии и гъбички


През лятото специалистите нерядко поставят диагноза отит. Плажът е едно от любимите места за почивка, но при плуване в ушната мида често се задържа вода. Тя пък е благоприятна среда за бактерии, виновници за възпалението на външния слухов проход, казва д-р Стефан Консулов, който специализира УНГ в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Най-честите причинители са Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus. Отитите са различни видове, най-често се среща този, който засяга външния слухов канал. От него страдат всички възрастови групи, посочва още д-р Консулов. Други бактерии или гъбични микроорганизми също могат да ги причинят.

Прекомерното почистване на ушната кал е друг фактор, който провокира отит, тъй като тя има защитна функция. Други рискови фактори са повишената влажност или локална травма, коментира лекарят. Плувците са предразположени към това заболяване поради честото задържане на вода във външният слухов проход. Тя отмива церумена (ушната кал). Задръжката на вода във външният слухов проход води до замърсяване (мацерация) и създаване на подходяща среда за развитие на бактериална или гъбична инфекция. Хората със алергични заболявания (екзема, алергичен ринит или астма) са по-склонни да развият външен отит, казва д-р Консулов. Оплакванията при това заболяване са болка в ухото, чувство на пълнота, а слухът е намален. Заболяването не нанася сериозни щети и при правилно лечение отминава за около седмица. Усложнения се срещат по-често при диабетици и имунокомпрометирани пациенти. Лечението е с локална антимикробна терапия понякога и в комбинация с перорална антибиотична терапия, заключава д-р Консулов.

Д-р Стефан Консулов е консултант в пациентския форум на CredoWeb.bg. Там можете да задавате към него различни въпроси, свързани със заболявания на ушите, носа и гърлото. 

Коментари