Публикация

Самолечението при розацея е опасно

Заболяването се влияе силно от слънчевата светлина и симптомите се обострят през лятото.


Розацеята е едно от кожните заболявания, които се обострят през лятото. Типичните зачервени петна по бузите се влияят изключително силно от слънчевата светлина и резките температурни промени, предупреждава дерматологът д-р Камелия Вековска. Болестта се проявява с появата на бързопреходни зачервявания под формата на пеперуда главно по лицето, но може да засегне също шията и деколтето. Постепенно тези зачервявания (еритеми) стават трайни и на техен фон се появяват разширени капиляри. Следващата фаза е поява напапулии пустули, които наподобяват акне. Всичко това може да бъде съпроводено със сълзене от очите и фотобоязън, чувство на парене и сърбеж. Тези симптоми често подтикват пациентите към самолечение, разказва д-р Вековска.

„Обикновено, когато хората усетят първите симптоми, сами си назначават локално лечение с кортикостероиди. От тях първоначално може да настъпи подобрение на състоянието, но това е временно. Самолечението е много опасно, тъй като кортикостероидите са напълно противопоказани при розацея и водят до тежки рецидиви”, подчертава специалистът. По думите й е важно преди всичко да се направи консултация с дерматолог, който да определи правилната диагноза и да назначи дългосрочно лечение. „То е комплексно и започва с охладителни и противовъзпалителни компреси. След това се прилагат овлажняващи средства (емолиенти), антибиотични мехлеми и антипаразитни препарати. Задължително при болните от розацея е да използват слънцезащита с много висок фактор”, разяснява дерматологът.

Тя предупреждава, че в напреднала фаза на розацеята освен кожата се засягат и очите. Нелекувано, това заболяване може да доведе до слепота. В тежките форми на болестта настъпват изменения и удебеления на кожата (т. нар. тъканна хиперплазия), която може да бъде възстановена само с пластична операция. 

Коментари