Публикация

Жена с необичаен синдром чува вътрешните звуци на тялото си

Всеки звук се струва на жената прекалено рязък и й причинява страдания.


47-годишната Джули Редфърн страда от рядък синдром, заради който има аномално остър слух, съобщи в. „Дейли мейл”. Жената чува дори как се движат очните й ябълки, как бие сърцето й.

Медици са диагностицирали синдрома SCDS. Заради него всеки звук се струва на жената прекалено рязък и й причинява страдания. Тя не понася звъна на телефона, а собствения си глас чува като ехо. Жената избягва да консумира твърди продукти като ябълки, тъй като хрупането може да я оглуши. Всяко общуване е тежко за Джули.

Синдромът се е проявил за пръв път през 2006 година, веднага след като жената е навършила 40 години. Първо лекарите са решили, че това е признак за наближаваща менопауза или за психично разстройство, тъй като е чувала това, което другите не
могат. След това е било открито, че страда от рядко заболяване.

Самият синдром SCDS е открит през 1998 г. Той се характеризира със световъртеж, повишена чувствителност към шум и чувството, че околните неподвижни обекти се движат. Причината е отверстие в слепоочната кост. Когато с нея всичко е наред, тя трябва да закрива и защитава вътрешното ухо. При пациенти, страдащи от синдрома, това не е така. В резултат ухото е подложено на голям брой вибрации.

Отверстието може да бъде получено в резултат на травма или да е последствие от продължителен натиск върху костта. В случая с Джули Редфърн синдромът се е развил след тежка катастрофа през младежките й години. Тя може да бъде излекувана чрез операция, твърдят специалистите.


Коментари