Публикация

От печата: Здравната каса пред финансов колапс

Болниците, зъболекарите и онкологиите в преразход, а здравните вноски надолу с 5%.


Вчерашната среща на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и депутатите от здравната комисия е широко застъпена в днешната преса.

В. „Труд” излиза със заглавието „Здравната каса пред финансов колапс”. Всекидневникът посочва, че болниците, зъболекарите и онкологиите са в преразход, а събираемостта на здравните вноски е паднала с 5%.

„До 31 май тази година от предвидените 1,189 млрд. лв. на болниците са платени 622,8 млн. лв., което се равнява на 52,4 на сто от годишния план. За същия период на миналата година на лечебните заведения са били преведени с близо 80 млн. лв. по-малко или 546, 6 млн. лв. (т.е. 46,8% от годишния план).

Пак до 31 май тази година на денталните лекари пък са платени 54,8 млн. лв., а до тази дата на 2012-а сумата е била 49,6 млн. лв. Онкологиите са в преразход от 30 млн. лв., отчете д-р Цеков”, цитиран от изданието.

От доклада на д-р Цеков стана ясно и че до 31 май т.г. са събрани с 5% по-малко пари от здравни вноски в сравнение със същия период на м.г. От 690,2 млн. лв. сумата е паднала на 633,6 млн. лв.

„Цеков скрил информация от министър Андреева”, съобщава в. „Новинар”.

„Шефът на НЗОК Пламен Цеков отказа да даде информация за състоянието на институцията на здравното министерство”, съобщи ресорният министър д-р Таня Андреева, цитирана от всекидневника.

В официално писмо д-р Цеков е обяснил, че ведомството няма основание да иска сведения за здравната каса, тъй като структурата не е подчинена на министъра.

„Философията на добрите промени, да не кажа реформи, е свързана с добра комуникация между всички институции в системата на здравеопазването и в НЗОК, защото тя управлява най-големия ресурс за финансиране на лечебните заведения и този ресурс е на всички нас. Министерството, като представител на държавата, има право да знае”, подчерта д-р Андреева.

По отношение на състава на Надзорния съвет на касата министърът обясни, че вече са пуснати заповеди, които се уточняват юридически. „В НЗОК ще има един зам.-министър на здравеопазването. Помолила съм Министерството на финансите да изпрати свой представител. Моето предложение беше за проф. Чавдар Славов. Шефът на Надзорния съвет ще бъде представителят на здравното министерство”, каза още д-р Андреева, попълва всекидневникът.

„Спасяват общинските болници с държавни пари”, става ясно от публикация във в. „Монитор”.

„Малките общински болници ще бъдат подпомогнати финансово с държавни пари, като средствата ще дойдат от бюджета на Министерството на здравеопазването”, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева и уточни, че това ще стане през 2014 година.

Тя поясни, че за целта лично ще инициира да бъдат направени икономии в бюджета на МЗ, с които да бъдат подпомогнати малките лечебни заведения, пише още вестникът.


Коментари