Публикация

Правят стандарти за диетолозите

Само лекар с 4 г. стаж ще може да упражнява специалността


До края на лятото ще бъдат изработени стандарти за придобиване на специалността „Хранене и диететика”, съобщи за CredoWeb проф. Божидар Попов, шеф на Българското дружество по хранене и диететика. Те щели да бъдат специално одобрени от юристите на здравното министерство. Занапред специалността ще може да се придобива само от лекари, завършили медицина у нас или в чужбина, специализирали 3-4 г. по определена програма и положили изпит пред държавна комисия, която да ги сертифицира.

„Сега по медиите по хотелите и в СПА центровете и фитнесзалите се вихрят кинезитерапевти и инструктори, които смело препоръчват диети и хранителни режими, без изобщо да са компетентни по темата”, коментира специалистът. Това можело да е много опасно, особено схемите за „лечебно” гладуване. Едно от абсурдните твърдения например било това, че може да се кара само на плодове, тъй като съдържали всичко необходимо за нормалното функциониране на организма, включително и белтъчини. „Белтъчините в плодовете са под 1%”, категоричен е проф. Попов.

По думите му лутането от диета на диета може да създаде сериозни проблеми, тъй като нарушава метаболизма, дори и психиката. Йо-йо ефектът пък можел да стигне 200%. Колкото повече лишаваме организма от определени вещества, толкова по-мощно той си „отмъщава” и се опитва да компенсира”, каза Попов.

Коментари