Публикация

Онкологията на бунт срещу двама спуснати от МЗ членове на Съвета на директорите

Лекарите от болницата протестират срещу връщането на доц. Петранка Троянова, уволнена преди като директор


Десетки лекари от СБАЛ по Онкология вчера излязоха на протест пред сградата на лечебното заведение днес в 8,15 часа. Поводът е смяната на двама членове от Съвета на директорите, която Министерството на здравеопазването възнамерява да направи. „Колективът на „СБАЛ по Онкология” ЕАД категорично протестира и не е съгласен с политическото назначение на членовете на Съвета на директорите на лечебното заведение – доц. д-р Петранка Петрова Кънева – Троянова и Ласко Велик Лазаров”, се казва в официално съобщение на болницата. Колективът на СБАЛО-ЕАД категорично не приема това назначане и освобождаването на доц. Лилянда Тодорова Еленкова и проф. д-р Страшимир Иванов Каранов. В писмото се припомня, че новоназначената за член на СД на СБАЛО-ЕАД – доц. д-р Петранка Петрова Кънева – Троянова, е бивш изпълнителен директор на СБАЛ по Онкология - ЕАД, като мандатът й е преждевременно прекратен поради установени  административни нарушения.

През 2009 г. срещу нея е било образувано за досъдебно производство за престъпление по служба. Обект на разследване са обществени поръчки, ремонтни и строителни дейности, превишаване на властта и правата. Доц. Троянова беше в конфликт и с началника на клиниката по  химиотерапия доц. Константа Тимчева. Като директор тя искаше уволнението на доц. Тимчева. Ясно е, че понякога се налагат промени в управлението, но сме твърдо против връщането на една компрометирана личност, коментираха лекари от протеста. Те изтъкват, че Съветът на директорите е органът, който взема най-важните решения в болницата. 

Това са аргументите, с които лекарите сега изразяват несъгласието си с назначението на Троянова. Те са подготвили открито писмо до министерството, парламента, президента и други отговорни институции, в което казват, че са готови да продължат протестите, ако спорното назначение не бъде отменено. Пълният текст на писмото ще бъде оповестен по-късно.


Коментари