Публикация

Правилното лечение на разширените вени

Д-р Андриан Тонев, д.м., съдов хирург в УСБАЛССЗ "Св. Екатерина"


- Д-р Тонев, имат ли основание хората с хронична венозна недостатъчност да се опасяват от изостряне на заболяването през летния сезон?

- Пролетта и лятото са сезоните, през които зачестяват оплакванията на пациентите с хронична венозна недостатъчност. Топлината е един от рисковите фактори за развитие на заболяването.

- Кои са другите рискови фактори?

- Много голямо значение има начинът на живот. Обездвижването, наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до развитие на хронична венозна недостатъчност. Фамилната предразположеност също е сред основните фактори за поява на болестта. По време на бременност поради хормоналните промени, рязкото повишаване на теглото и повишеното венозно налягане в малкия таз се увеличава рискът от появата на венозната патология. 

- При какви оплаквания пациентът трябва да потърси лекарска помощ?

- Най-често симптомите са свързани с тежест, оток и болки долу в краката. Сутрин тези проблеми почти не се усещат, но с напредване на деня се усилват.

По принцип заболяването е характерно и за двата пола, но при женитечестотата e три пъти и половина по-висока. При хората над 50-годишна възраст повече от 60% са с хронична венозна недостатъчност на долните крайници – голяма част от тях дори не предполагат.

- Какво препоръчвате като профилактика? 

- Поддържането на нормално тегло, спорт, физическо натоварване и носенето на удобни обувки са част от нещата, които могат да предотвратят развитието на болестта.

В случаите на фамилна обремененост и при наличие на няколко рискови  фактора е добре да се прави профилактика с различни препарати. Но е важно да се знае, че става дума за медикаменти с доказана ефективност, а  не за различните кремове, които непрекъснато се рекламират. Лекарят е човекът, който трябва да даде на пациента правилната насока на лечение.

- Веднага ли трябва да започне терапията?

- Преценката е индивидуална за всеки пациент. Както е известно, при бременни жени например е по-добре приемът на лекарства да бъде максимално ограничен.

- Какви са терапевтичните подходи, които се прилагат при хронична венозна недостатъчност?

- Основните лечебни методи са медикаментозен, оперативен, хирургична обработка за най-тежките случаи, когато са налице варикозни язви. Важно е да се отбележи, че хроничната венозна недостатъчност се разделя на шест стадия, като в първата фаза болният се оплаква от тежест и болки, но няма изявена варикоза. Постепенно с напредване на заболяването се появяват телеангиектазии, варикозни вени, промяна в цвета на кожата, заздравели варикозни язви. Така се стига до крайния стадий, при който вече се наблюдават активни варикозни язви.

В България разполагаме с почти всички модерни медикаменти, известни в света. За съжаление много често рекламите на различни хранителни добавки подлъгват болните, че проблемът им може да бъде разрешен. Дългогодишният опит обаче показва, че най-ефективни са т.нар. диосмини – лекарства от групата на вазопротекторите. На всички специалисти са известни предимствата на препарата Detralex, включително и при остри хемороидални кризи. Медикаментът се прилага във всички етапи на хроничната венозна недостатъчност, а също така има профилактичен ефект.

Добре е да бъде спомената и т.нар. ластотерапия, която включва използването на ластичен чорап. Комбинацията от компресивна превръзка и консервативно лечение може да забави за дълъг период евентуалните усложнения на хроничната венозна недостатъчност на долните крайници. 


Коментари