Публикация

НС реши окончателно посегателството над медици да се инкриминира

Предложенията за промяната в НК бяха внесени и от четирите парламентарни групи.


Парламентът прие на второ четене промени в Наказателния кодекс (НК), с които се инкриминира посегателството срещу медици, учители и възпитатели.

С измененията нападението на медици се приравнява с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица, което според кодекса се наказва с лишаване от свобода. Предвижда се при нанасяне на лека телесна повреда на медик нападателят да се наказва с до 3 години затвор, ако пораженията са тежки - и до 10 години.

Предложения за промяната в НК бяха внесени и от четирите парламентарни групи. Повод станаха поредица от нападения над екипи на "Спешна помощ" в страната и по-конкретно случаят от 24 май, при който шестима души пребиха медицински екип, дошъл да помогнат на тяхна пияна приятелка.

По повод инкриминирането на нападението над медицински лица Българският лекарски съюз (БЛС) изрази своето удовлетворение от бързата реакция на Народното събрание, както и на парламентарните групи, подкрепили предложението.

„Както е известно, в последните две години тези промени бяха приоритет за БЛС и заедно с Асоциацията на работещите в спешната помощ бяха внесени необходимите текстове, бяха проведени и многократни срещи в парламента. Въпреки това промените не бяха гласувани окончателно. На първата си среща с новото ръководство на НС председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов постави отново проблема и организацията даде срок на депутатите за решение до 30 юни т.г.”, припомня съсловната организация.

След днешното окончателно приемане на новите текстове ръководството на БЛС е изпратило писмо до председателя на парламента, председателите на комисиите по здравеопазване и по правни въпроси, в което се изразява благодарността на организацията от факта, че този път медицинското съсловие е получило заслужено необходимата подкрепа и от народните представители.


Коментари