Публикация

В "Токуда" откриха един от най-модерните ангиографи у нас

На специалния уъркшоп един от най-изтъкнатите инвазивни кардиолози в Европа проф. Джордж Сиянос, заедно с д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в "Токуда", представиха на живо имплантиране на биорезбируем стент – нов вид имплант в инвазивната кардиолиогия.


Най-съвременният апарат за лечение на заболявания на сърцето бе открит в „Токуда Болница София” в неделя. Събитието бе част от семинар, който събра най-добрите кардиолози в страната. На специалния уъркшоп един от най-изтъкнатите инвазивни кардиолози в Европа проф. Джордж Сиянос, заедно с д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в "Токуда", представиха на живо имплантиране на биорезбируем стент – нов вид имплант в инвазивната кардиолиогия, която се очаква да отвори следващата страница в развитието на интервенционалните процедури на сърцето.

Заместник-министърът на здравеопазването  д-р Бойко Пенков бе официалният гост на откриването и изрази своето задоволство от факта, че с такава модерна апаратура и професионалисти България се превръща в страна, където пациентите могат да получават необходимата медицинска помощ на същото ниво като европейските си съграждани.

Ангиографът, с който се сдоби японската болница, е последно поколение на GE, което позволява най-прецизна диагностика и терапевтично повлияване както на спешни, така и на планови пациенти. С апарата могат да се правят триизмерни реконструкции и максимално фино позициониране на стента. 8 - мегапикселовият, 56 - инчов монитор дава възможност да се проследяват и най-малките детайли на сърцето и захранващите го съдове, така че кардиологът  да вземе най-информираните терапевтични решения.

„Тази огромна инвестиция, не само за Токуда, но и за българското общество,  ще ни даде възможност да предоставим на нашите пациенти най-съвременното и щадящо здравето лечение, изцяло финансирано от здравната каса. В същото време запазваме „златния стандарт” два от апаратите да са в непосредствена връзка с трите ни кардиохирургични зали, за да обезпечим цялостното и мултидисциплинарно лечение на сърдечноболните пациенти” – каза д-р Ивайло Ваклинов, административен директор на Токуда Болница, в своето приветствие към гостите.

„Новата ангиографска апаратура дава много допълнителни възможности на инвазивните кардиолози – образът е изключително качествен, а способността да се съчетават картини  от различни апарати като вътресъдов ултразвук, ядрено-магнитен резонанс и скенер, усесняват значително преценката, която кардиологът трябва да направи” – разказа началникът на Кардиологията в Токуда д-р Валери Гелев. „Биорезорбируемите стентове са най-ново поколение инструменти, които се имплантират, за да задържат увредените коронарни съдове разширени. Материалът на стента е биологичен и разградим, което означава, че след 2 години имплантът ще е изчезнал без следа, а кръвоносният съд ще бъде изцяло възобновен” – съобщи д-р Гелев, който току-що бе поставил подобен модерен стент на 56-годишен мъж със стенокардия, с участието на европейското светило проф. д-р Джордж Сиянос.  „Не само техниката, но и екипът на Токуда, с който имам честта да работя, е сред най-добрите в Европа” – каза изтъкнатият интервенционален кардиолог.

Проф. Сиянос е вече част от екипа на Клиниката по кардиология на Токуда и днес постави общо три биорезорбируеми стента на български пациенти. Интервенциите са напълно безплатни за пациентите, а модерните стентове са предоставени безвъзмездно от производителя им Abbot по повод първото у нас публично представяне на четвъртата революция във вътресъдовите протези.

Токуда Болница става първото частно лечебно заведение в България, оборудвано с три зали за инвазивна диагностика и лечение на всички заболявания на сърдечносъдовата система. В две от тях се извършват животоспасяващи процедури за лечение на инфаркт, исхемична болест на сърцето и остър коронарен синдром. Третата зала е за обособена за извършване на съвременните аблации, чрез които се лекуват ритъмни нарушения като аритмия и предсърдно мъждене.


Коментари