Публикация

Половин милион българки с миома на матката

Нова лекарствена терапия намалява размера на най-честия доброкачествен женски тумор без странични ефекти


 

Половин милион българки, или 1/3 от жените в репродуктивна възраст (25-49 г.), имат миома на матката. Това обяви доц. Никола Василев, шеф на Клиниката по обща и онкологична гинекология на ВМА на работна среща в Луковит. Това е хормонозависим доброкачествен тумор, който е най-честият при жените. Всеки четвърти случай протичал без изявени симптоми, а при 40% от пациентките с оплаквания, се налагала операция.

В ЕС всяка година се правели близо 300 000 хирургични процедури за фибромиоми на матката, включително близо 230 000 хистеректомии (отстраняване на матката).

Основна причина за възникване на миомите са повишените нива на женските полови хормони, обясниха специалистите. Те не са ракови образувания, но недиагностицирани и нелекувани, могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Прекалено голямото количество естрогени може да се дължи на повишената им продукция от страна на яйчниците, на кисти, продължителен прием на хормони, липса на овулация.

Миомите на матката се развиват най-често при жени в репродуктивна възраст. Те са една от причините за стерилитет, тъй като се явяват механична преграда за извършване на оплождането. Поради това, че се деформира маточната кухина и не може да се износи нормална бременност, те са и сред водещите причини за аборт.
Симптомите могат да са различни в зависимост от броя и разположението им в матката. Най-често те са обилна менструация, анемия в резултат на кръвозагубата, дисменорея (болезнен цикъл), болки в таза, често уриниране и безплодие.

Лечението на миомите на матката обикновено е оперативно, обясни д-р Иван Костов изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Света София”. За предоперативно лечение се прилагали лекарствени терапии за намаляване размера на фиброзните тумори и възстановяване нивата на хемоглобина.

Специалистите разясниха и действието на най-новото лечение на миомата на матката – с улипристал ацетат. Иновативната терапия е одобрена от Европейската комисия през 2012 г. и вече е достъпно и за българските пациентки. Тя е много ефективна за спиране на маточното кървене и помага значително да се намали размерът на миомата, каза д-р Красимир Недялков - началник отделение „Първа гинекология”на болница „Св. София”. Досега единствената възможност за предоперативно лечение бяха агонистите на гонадотропин-рилизинг хормона (GnRH). Употребата им обаче бе относително ограничена заради страничните реакции в резултат на потискане на естрогена до менопаузални нива - горещи вълни, депресия, промени в настроението, загуба на либидо, вагинит и загуба на костна минерална плътност. При лечението с улипристал ацетат тези не се стигало до тези ефекти. Международни проучвания показали, че с тримесечния прием на лекарството перорално веднъж дневно обилното маточно кръвотечение се овладява значително по-бързо в сравнение с традиционното инжектиране на GnRH. При жени, които не били оперирани, новата терапия намалявала миомата и резултатът оставал поне 6 месеца след прекратяване на лечението.

 

Коментари