Публикация

Проф. Григор Горчев е преизбран в Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия

Онкохирургът е поканен за вицепрезидент на организационния комитет на ІІ Конгрес по роботизирана хирургия в Атина


Проф. Григор Горчев, първият сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci S за България и Източна Европа, както и пионер при въвеждането на асистираната с робот гинекологична хирургия у нас, е преизбран за втори мандат като член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Това съобщават от Медицински университет - Плевен.

Изборът е станал на заседание на Общото събрание на Европейската асоциация, провело се по време на ежегоден конгрес в Лондон. В общото събрание на организацията членуват хирурзи от цяла Европа и света, извършващи робот-асистирани операции в областта на гинекологията .

През изминалите 5 години от въвеждането на роботизираната хирургия в България проф. Григор Горчев полага огромни усилия за развитието на този тип хирургия в нашата страна и доказване на безспорните й предимства за пациента. Заедно с екипа си той реализира инсталирането на системата da Vinci S в Клиниката по онкогинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен и разкри Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала към МУ-Плевен. Той участва и в организирането на множество конгреси, конференции и семинари на национално и европейско ниво, в които изнася пленарни лекции за опита на екипа си по роботизарана хирургия.

Като един от основателите на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа през 2010 г., тази година проф. Горчев е поканен за вицепрезидент на организационния комитет на ІІ Конгрес по роботизирана хирургия за региона, който предстои да се проведе в Атина от 11 до 13 октомври. През месец ноември тази година Медицинският университет отново ще бъде домакин на Национална конференция с международно участие на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, на която проф. Горчев е председател. Това ще е четвърто издание на форума.

Коментари