Публикация

Кои са най-опасните спортове?

Броят на желаещите да се движат по ръба на пропастта се увеличава


Няколко поколения израснаха с убеждението, че спортът е сила, воля, здраве и добро настроение. За съжаление през последните години все по-често се сблъскваме с твърдението, че спортът може да бъде и опасен, а броят на желаещите да се движат по ръба на пропастта се увеличава.

Затова и вече има рейтинг (който с годините естествено ще се променя) на най-рисковите занимания, свързани със скокове на адреналина, които могат не само да причинят тежки травми, а и да отнемат човешки живот.

Първо място си поделят мотоспортът и ралитата. На знаменитата Формула загива средно по един пилот на година, а на мотокросовете значително повече. Всеки опитен състезател поне веднъж е участвал в крупна авария, а две-три счупвания не се броят даже за травма. Второто място се пада на бокса. Идва ред на борбата. Показателят за травматичност при този спорт е 103, което означава, че средно 103 души от 1000 всяка година пострадват. С коефициент 101 се класира конният спорт. В него към обичайните навяхвания и фрактури се прибавя и поведението на коня, което може да бъде непредсказуемо.

На пето място са сноубордът и ски спортовете. Стръмните склонове и опасните трикове често водят до счупвания на крайниците. В сравнение със скиорите при сноубордистите вероятността от травми на китката е доста по висока - 4% към 23%.

Подобно е съотношението и при травмите на глезените. Но пък е по-малък рискът да пострадат коленете. Следващото място заема американският специалитет ръгби. Това е мъжка игра, а е известно, че грубите занимания имат и тежки последици. 60% от нараняванията се падат на долната част на тялото. На седмо място твърдо застанаха всички спортове, свързани с вода - дайвинг, плуване, скокове. Осми се нарежда парашутизмът със своите разновидности. Статистиката е особено печална при бейсджъмпинга.

На девето място е сърфингът. Големи вълни - големи проблеми. Океаните и моретата крият много опасности. Към които се добавя и апетитът на акулите. Десетката на най-опасните спортове закрива алпинизмът. Въпреки че той изглежда много по-рисково занимание от плуването например, статистиката е на друго мнение.

В този рейтинг не са включени екстремните спортове и новите градски забавления като паркур, слаклайнинг или еър джъмпър. Всички те, а и много от тепърва набиращите скорост са свързани със сериозна опасност от травми, така че скоро ще ги видим в класациите.

Всичко в крайна сметка зависи от разума и правилния баланс между пари, слава и здраве.

Коментари