Публикация

Лекари от "Св. Екатерина" спасиха мъж с разкъсана аорта, докаран спешно от Гърция

63-годишният българин получил хипертонична криза.


63-годишен българин е транспортиран спешно от Гърция. Той получил хипертонична криза с последваща остра болка в сърдечната област и гърба. Веднага потърсил лекарска помощ в най-близката болница в Солун, където след направените изследвания лекарите изразили съмнение за остра дисекация на аортата.

Диагнозата „остра дисекация на аортата” е едно от най-спешните състояния в сърдечната хирургия, което крие риск от „спукване” на аортата и смърт. Лечението е изключително хирургично и ако не се извърши, естественият ход на заболяването е трагичен - до края на първата седмица умират половината от пациентите.

На пациента е предложено хирургично лечение в Гърция, но близките му се свързали с болница „Св. Екатерина” в София с желание за извършване на операцията. След телефонен разговор между дежурните лекари от болницата и техните колеги в Гърция е станало ясно, че пациентът може да бъде транспортиран при определен риск. Болница „Св. Екатерина” е изпратила реанимобил с квалицифиран лекар-реаниматор и транспортирането на пациента от Солун до София е осъществено.

Веднага след пристигането в болницата е направена спешна компютърна томография за потвърждаване на диагнозата и пациентът е опериран незабавно от директора на лечебното заведение проф. д-р Генчо Начев.

В момента пациентът се чувства добре, раздвижва се и в близките дни ще бъде изписан, допълват от лечебното заведение.


Коментари