Публикация

Новороденото също има нужда от разходка навън

Разходката е един от най-важните фактори за нормалното физическо развитие на децата.


Митът, че новороденото може да се извежда навън, след като навърши 40 дни, отдавна е развенчан. Едва ли обаче има майка, която да не си е задавала въпроса кога може да изведе навън малкото човече за първи път и при какви ситуации това трябва да се избягва.

Разходката е един от най-важните фактори за нормалното физическо развитие на децата, обяснява педиатърът д-р Юлияна Йоргова.

„Излизайки навън, децата приемат ултравиолетовите лъчи, които са им крайно необходими. Чрез кожата се синтезира витамин D, играещ съществена роля за здравето на костите. През зимата е студено, малките деца са завити или прекалено облечени и когато излизат навън, им се виждат само очичките. През лятото пък е страшно горещо и родителите отново ги крият от слънцето и ги мажат със защитните кремове”, казва д-р Йоргова.

Тя е категорична, че не бива да се пропуска възможността детето да бъде разхождано и да има контакт с външната среда. Когато слънцето не е толкова силно – в сутрешните или късните следобедни часове, детето трябва да се извежда, за да може неговата кожа да контактува с околната среда.

„Що се отнася до това кога трябва да започне извеждането на новороденото - това е въпрос на физическо развитие. В някои случаи педиатърът може да забрани разходката поради определени причини, свързани с конкретното бебе. Ако обаче то има физическа зрялост, има тегло на зряло бебе – над 3500 грама, няма здравословни проблеми и времето е пролетно-лятно - без вятър, дъжд, сняг, е задължително да бъде изведено. Първо, за да подиша свеж въздух, второ, за да има контакт с външната околна среда, за да създаде своята защита и да не се налага после родителите да дават допълнителни средства”, пояснява д-р Йоргова.

По думите й, контактувайки с околната среда, детето добива имунитет. „Не дните обаче определят дали бебето да бъде изведено навън или не, а неговата физическа зрялост. Няма пречка на 10-ия ден детето да излезе на разходка, но това трябва да стане, след като педиатърът е дал своето съгласие. Не бива родителят да действа на своя глава”, категорична е д-р Йоргова.

Коментари