Публикация

Рак на дебелото черво вече поваля и 40-годишни

Джипитата често бъркат симптомите с анемия и бавят лечението, казва специалистът


Все по-често ракът на дебелото черво поваля 40-45-годишни, съобщи д-р Пламен Петров, шеф на отделението по гастроентерология в МБАЛ „Софиямед”. Само в неговата практика имало над 30 злокачествени заболявания от началото на годината. В по-обичайния диапазон – над 50 г., пък броят на засегнатите се увеличавал чувствително. Честотата била еднаква при жените и при мъжете.

„Обикновено по-младите не обръщат внимание, когато се появи кръв в изпражненията им, решават, че става дума за хемороиди и в следващата 1 г. чакат да им мине от само себе си - коментира специалистът. Затова често, когато отидат на лекар, вече е твърде късно и имат метастази в черния дроб.” Задължително при поява на такъв симптом трябва да се направи изследване на дебелото черво и да се предприеме адекватно лечение, каза той.

Джипитата често също ставали причина за забавянето. При пациенти с анемия например те изписвали по навик желязо и така се губели 3-4 месеца. При 80% от подобни „невинни” анемии специалистите впоследствие откривали злокачествени заболявания. Затова ако започне да губи желязо, веднага трябва да бъдат направени пълни изследвания, категоричен е д-р Петров.

Хемороидите вече също се лекуват по нов начин, обясни шефът на гастроентерологията в „Софиямед”. Докато преди време се премахвала само част от червото около аналния свинктер, сега вече се правят модерни операции, при които се зашива безболезнено точно къде съдът, който храни хемороидалния възел, каза специалистът. На някои места все още се слагали т.нар. лигатури, но по думите му те били временни и неефективни.

Хигиенно-диетичният режим е ключов момент от профилактиката на гастроентерологичните заболявания, твърди специалистът. Най-добрата схема предвиждала балансирано хранене по 3-4 пъти на ден по малко, със задължително бавно и спокойно дъвкане на храната. Препоръчително е да се избягва т.нар. джънкфууд, тъй като увеличавала риска от натрупване на килограми и затлъстяване.

Визитка

Д-р Пламен Петров завършва медицина през 1979 г. 6 месеца работи в във военно поделение, след което печели конкурс в катедрата по гастроентерология във ВМА. Междувременно взема и специалност по гастроентерология и вътрешни болести. През 2000 г. става завеждащ на отделението по гастроентерология, хематология, нефрология и ендокринология в УМБАЛ „Св. Анна”. От март 2012 г. ръководи отделението по гастроентерология в МБАЛ „Софиямед”. Специализирал е в Белгия, Холандия, Франция и Германия. Работи всички ендоскопски методики на коремни органи. Има 3 нива на сертификати за ехографска и ендоскопска работа.


Коментари