Публикация

Д-р Пламен Цеков: Няма да подавам оставка

Той определи натиска да напусне поста си като политически.


Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков обяви, че няма намерение да подава оставка.

„Категорично няма да си подам оставката. Няма да го направя заради начина, по който се иска”, посочи д-р Цеков пред БНТ.

Той определи натиска да напусне поста си като политически. Отхвърли обвиненията в непрозрачност и заяви, че всички решения на Надзорния съвет на касата се публикуват на сайта й.

По думите му в момента здравната каса има най-малък щат и най-много здравноосигурителни плащания, а бюджетът й е стабилен.

Тази сутрин директорът на касата направи коментар във връзка с исканията за оставката му и пред БНР. Д-р Пламен Цеков обясни, че обвиненията за непрозрачност в работата му не са състоятелни. „Аз не мога да предприема нито едно действие без санкцията на Надзорния съвет”, посочи той.

"Нееднократно заявих, че ще подам оставка, ако ми я поискат по политически причини. Вместо това се тиражират лъжи и се публикуват седмици наред неверни твърдения", заяви управителят на НЗОК.
 
Д-р Цеков обясни и исканията за оставката му от страна на Българския лекарски съюз с думите, че съсловната организация винаги иска повече пари. „Но бюджетът на държавата и възможностите на хората са такива. И който и да е управител на касата, към него винаги ще има упреци. Ще работя, докато е възможно”, посочи д-р Цеков и допълни, че е изпълнил всички изисквания.
„Ние също можем да кажем, че няма да работим, докато д-р Райчинов не си подаде оставката”, посочи той.

„Хубаво е, че миналата година удържахме на натиска всичко да бъде изхарчено. Към настоящия момент не се налага да прибегнем към резерва, защото не сме изчерпали средствата от бюджета”, каза още управителят на НЗОК.


Коментари