Публикация

Спортът подобрява състоянието на пациенти с исхемична болест на сърцето

Физическото натоварване трябва да е съобразено с възрастта и индивидуалните възможности на пациента


Спортните упражнения са много важно условие за подобряване на физическия капацитет на пациентите, преживели коронарен инцидент, казва кардиологът д-р Бистра Павловска. Специалистът препоръчва на хората с исхемична болест на сърцето (ИБС) да спортуват поне 3-5 пъти седмично като дозират натоварванията според възрастта и физическите си възможности. Според нея в профилактиката и режима на пациентите с ИБС особено важен е контролът на рисковите фактори - тютюнопушене, наднормено тегло, високи стойности на липидите в кръвта, диабет, артериална хипертония.

Проследяването на болни с ИБС се извършва от кардиолог или общопрактикуващ лекар чрез диспансеризация на пациента, пояснява д-р Павловска. Задължителни са годишните прегледи при специалист, измерване на кръвно налягане, изследване на холестерол, триглицериди, HDL-холестерол, креатинин, протромбиново време, ЕКГ, сърдечно-съдов тест с натоварване /велоергометрия/.

„Медикаментозната терапия е неотлъчен елемент от лечението на ИБС. То е непрекъснато и се осъществява с различни групи лекарства, предписани от лекуващия лекар. В летните месеци трябва да се обръща внимание на антихипертензивните медикаменти като според случая може да се редуцира дозата на лекарствата за високо кръвно налягане. Това се налага, тъй като при високи температури някои пациенти получават дилатация на съдовете и кръвното им налягане допълнително се понижава”, пояснява д-р Павловска.

Исхемичната болест на сърцето е състояние се смята за една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Тя е състояние, при което има повтаряща се гръдна болка или дискомфорт в гръдната област, които се появяват, когато част от сърцето не получава достатъчно кръв. Отключва се често по време на физическо усилие или превъзбуда, когато сърцето се нуждае от осигуряване на по-голям кръвоток.

Сигналите и симптомите за болестта могат да се развиват бавно, в случай че артериите прогресивно и постепенно се стесняват, но тези симптоми могат да се появят бързо и остро, ако артерията се запуши изведнъж. При някои хора с ИБС не се наблюдават никакви симптоми, докато други могат да имат тежка гръдна болка (гръдна ангина) и повърхностно дишане, които могат да дадат грешната представа за риск от сърдечен инфаркт.

Коментари