Публикация

Умението да смениш темата преди кавгата – ключ към семейното щастие

Младите двойки често изглаждат различията си с разгорещени караници.


Двойките, които умеят да сменят темата, когато разговорът се разгорещи, се карат по-малко, установиха британски психолози.

В това се крие и тайната към дългия семеен живот - да умееш да избегнеш споровете.

Докато младите двойки често изглаждат различията си с разгорещени караници, по-възрастните обикновено предпочитат да избягнат конфликта, като сменят темата. Младоженците имат доста проблеми за решаване. Това се постига най-добре като определят общите си цели, например как да отглеждат децата. По-зрелите двойки вече са се преситили на спорове и предпочитат да мислят за положителните преживявания, вместо да подновяват старите проблеми.

С времето както мъжете, така и жените „увеличават тенденцията да демонстрират избягване на конфликти”, каза ръководителят на изследването Сара Холи от университета на Сан Франциско, цитиран от БТА.

Учените са проследили 127 двойки на средна възраст 13 години, като са наблюдавали как се справят с конфликтите по различни въпроси - от домакинска работа до финанси.

Избягването на споровете се смята за непрепоръчително за двойките, защото така проблемите остават нерешени. Това е особено вярно за младите, които трябва да взимат ключови решения, например кога да се родят децата, какъв е бюджетът им и
как да харчат парите си. При по-възрастните двойки обаче тези решения вече са взети и избягването на спора помага да се премине към по-приятна тема.


Коментари