Публикация

Електронната рецепта може да стартира от 1 януари 2014 г.

Технологичната платформа е готова, но за да работи ефективно системата, трябват промени в нормативната база с оглед защитата на лични данни


Лекарствата, за които касата плаща напълно или частично, ще бъдат изписвани на електронна рецепта от 1 януари 2014 г. Това съобщи д-р Пламен Цеков и инж. Петя Маринова (на снимката), началник на отдела за информационно обслужване в НЗОК. Днес те разказаха пред журналисти как работи новата система. Електронната рецепта ще съкрати значително времето за обработката в аптеката и получаване на лекарствата от страна на пациентите. Технологичната платформа е готова и би могла да стартира в най-кратки срокове. За да се случи това обаче, е необходима актуализация и на съществущата нормативна база. Според д-р Цеков реалистично е това да се случи до края на годината.

Информацията, която се съдържа в рецептата, ще бъде кодирана в баркод. Пациентът го получава разпечатан, но ако забрави хартиения документ, информацията може да се открие онлайн и в пациентското му досие. Фармацевтът няма да въвежда на ръка в компютъра всички необходими данни, които НЗОК изисква за отчитането на медикаментите от реимбурсния списък. Достатъчно е само да „прочете” рецептата с четеца на касата. Новата система няма да струва нищо на лекарите от доболничната помощ, нито на аптеките. Авторите на софтуера, с който те работят, ще инвестират средно 5-7 хиляди евро, за да включат и електронната рецепта. Новата система за изписване на лекарства ще бъде истински ефективна, ако всички лекари се включат. Ще бъдат предложени нормативни промени, за да стане участието им задължително. От НЗОК подчертаха, че очакват подкрепата на БЛС. Готов съм да подам оставка в края на годината, ако това е залогът електронната рецепта да тръгне, заяви д-р Цеков, който коментира така нежеланието на БЛС да преговаря докато той е начело на НЗОК.

Електронната рецепта ще премахне висенето пред кабинети за подновяване на протоколите за някои хронично болни. Приемането на предписаните медикаменти за някои от тях е през целия живот, затова в края на годината системата може автоматично да подновява протокола, без да се налага пациентът да се явява пред лекар, поясни д-р Цеков.

Според инж. Маринова не се очакват проблеми с интеграцията на електронната рецепта в сега съществуващите софтуери на доболничната помощ. Използваме отворени стандарти, което позволява с минимален разход на ресурси внедряване на нови информационни решения, посочи тя. Специалистите на НЗОК са взели всички необходими мерки за защита на личните данни, когато са разработвали функциите за обмен по електронен път на регистри и медицински досиета, епикризи. Това е лична информация, която е предмет на специална защита и затова са необходими адекватни законодателни мерки, свързани с обработката и защитата на тази чувствителна информация, подчерта инж. Маринова.

Презентацията на НЗОК за проекта "Електронна рецепта" можете да видите тук.


Коментари