Публикация

Кардиолозите са срещу отмяната на забраната за пушене

Според специалистите поне една трета от смъртните случаи у нас се дължат на заболявания, причинени от тютюнопушенето.


Доказан и неоспорим факт е, че тютюнопушенето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. Това е най-сериозният и най-масовият рисков фактор за преждевременна смъртност в световен мащаб, се казва в становище на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

Според специалистите поне една трета от смъртните случаи в страната се дължат на заболявания, причинени от тютюнопушенето. А близо 2000 смъртни случая годишно в България са причинени вследствие на т.нар. пасивно пушене при хора, които не са пушачи, но пребивават в среда на пушачи.

Смятаме, че със законодателни промени и с усилията на изпълнителната власт държавата трябва да се бори решително и упорито и с този нов рисков фактор. ДКБ се обявява категорично против изявените през 2013 г. в предизборната кампания и при формирането на новото правителство намерения да се облекчи и либерализира режимът за тютюнопушене на обществени места.

Тази забрана е изключително важна и навременна мярка, която би могла да промени стряскащата статистика за заболеваемост и преждевременна смъртност у нас. Мярката е в съзвучие с предприетите промени в законодателството на другите европейски страни и отразява препоръките на конвенцията на СЗО за контрол над тютюнопушенето.

Опитът на други държави, въвели пълната забрана, показва, че само за една година има намаляване на инфарктите с 15-20%. То е най-отчетливо при младите хора и засяга както пушачите, така и непушачите.

Голяма част от сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат предотвратени посредством промени в начина на живот. Една от най-ефективните мерки за намаляване на сърдечносъдовата смъртност е забраната на тютюнопушенето на обществени места. В този смисъл ДКБ изразява пълната и безусловна подкрепа на кардиологичната общност в България за прилагането на тази забрана.

Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) е учредено преди 60 години с мисията да обедини професионалистите в една обща кауза за борба със сърдечносъдовите заболявания и за популяризиране на здравословния начин на живот сред гражданите.


Коментари