Кардиолозите са срещу отмяната на забраната за пушене
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Кардиолозите са срещу отмяната на забраната за пушене

Кардиолозите са срещу отмяната на забраната за пушене

Според специалистите поне една трета от смъртните случаи у нас се дължат на заболявания, причинени от тютюнопушенето.

Доказан и неоспорим факт е, че тютюнопушенето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. Това е най-сериозният и най-масовият рисков фактор за преждевременна смъртност в световен мащаб, се казва в становище на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

Според специалистите поне една трета от смъртните случаи в страната се дължат на заболявания, причинени от тютюнопушенето. А близо 2000 смъртни случая годишно в България са причинени вследствие на т.нар. пасивно пушене при хора, които не са пушачи, но пребивават в среда на пушачи.

Смятаме, че със законодателни промени и с усилията на изпълнителната власт държавата трябва да се бори решително и упорито и с този нов рисков фактор. ДКБ се обявява категорично против изявените през 2013 г. в предизборната кампания и при формирането на новото правителство намерения да се облекчи и либерализира режимът за тютюнопушене на обществени места.

Тази забрана е изключително важна и навременна мярка, която би могла да промени стряскащата статистика за заболеваемост и преждевременна смъртност у нас. Мярката е в съзвучие с предприетите промени в законодателството на другите европейски страни и отразява препоръките на конвенцията на СЗО за контрол над тютюнопушенето.

Опитът на други държави, въвели пълната забрана, показва, че само за една година има намаляване на инфарктите с 15-20%. То е най-отчетливо при младите хора и засяга както пушачите, така и непушачите.

Голяма част от сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат предотвратени посредством промени в начина на живот. Една от най-ефективните мерки за намаляване на сърдечносъдовата смъртност е забраната на тютюнопушенето на обществени места. В този смисъл ДКБ изразява пълната и безусловна подкрепа на кардиологичната общност в България за прилагането на тази забрана.

Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) е учредено преди 60 години с мисията да обедини професионалистите в една обща кауза за борба със сърдечносъдовите заболявания и за популяризиране на здравословния начин на живот сред гражданите.


Мнения