Публикация

Два мозъчни байпаса в "Софиямед"

Методът пази от парализи. Най-подходящ е при болни с тумори близо до основата на черепа


Две успешни байпас интервенции на пациенти с мозъчни аневризми са били направени в последните 2 седмици в МБАЛ „Софиямед”. Целта на процедурата е допълнително захранване на страдащите участъци на мозъка с кръв.

Мозъчните байпаси са важен елемент в лечението на някои съдови заболявания на мозъка и вече байпас процедурите през последните години се извършват рутинно в много страни в Европа и света, обясниха от здравното заведение. Методиките за внедряването им непрекъснато се усъвършенствали. Досега у нас имало плахи опити в тази посока с незадоволителен резултат.

За първи път сега в неврохирургията на болница „Софиямед“ тази методика се прилага успешно, съобщиха от екипа на д-р Емил Христов. След поредица от специализации в Европа специалистите там вече имали готовност да въведат рутинно тази техника. Спазвал се утвърденият австрийски стандарт за показанията и техниката на операциите.

Мозъчните байпаси са най-ефективни при пациенти с аневризми, при които се налага прекъсване на хранещия съд, обясниха специалистите. Също така и при мозъчни тумори, ангажиращи магистралните съдове близо до основата на черепа. Стеснените по различни причини мозъчни съдове намалявали кръвообращението и често причинявали исхемични мозъчни инсулти.

Стеснението на каротидната артерия с над 90% и пълното й запушване са състояния, при които е  с добър ефект се прилагат мозъчните байпас операции, твърдят от екипа на д-р Кръстев. Те предпазвали болния от развитието на парализи, а в някои случаи и от смърт.

Операцията и лечението на болните се покриват напълно от здравната каса, уточниха от „Софиямед”. Заплащат се само някои консумативи и импланти. Болницата разполагала с модерна апаратура за контролиране на мозъчната дейност по време на тези операции. Екипът неврохирурзи работел в тясно сътрудничество с някои от най-изявените неврохирурзи в Европа, практикуващи мозъчните байпаси.

Прегледът при неврохирург в здравното заведение може да стане по здравна каса с направление №3 след предварително записване, напомнят болницата.


Коментари