Публикация

Седем часа сън за здраво сърце

Сънят заедно с още четири привички са ключови за сърцето.


Сънят може съществено да подсили благоприятния ефект от полезните за сърцето здравословни навици. Изводът е направен след холандско проучване, обхванало 14 000 души.

Най-малко седем часа сън през нощта са необходими, за да се увеличи благотворният ефект от четири здравословни привички - редовна физическа активност, балансирана диета, умерена консумация на алкохол и въздържание от тютюнопушене.

Авторите на проучването от холандския Национален институт за обществено здравеопазване са установили, че придържането към  тези четири здравословни навици е свързано с понижение от 57 процента на риска от сърдечносъдови заболявания.

Рискът от фатален изход от болести на сърцето намалява с 67 процента. Когато към четирите здравословни навика се прибави минимум 7-часов сън през нощта, опасността от сърдечносъдови заболявания намалява с 65 процента, а от фатален изход от болести на сърцето - с 83 процента.

Авторите на проучването смятат, че достатъчното количество сън трябва да се разглежда като допълнителен начин за намаляване на рисковете за сърцето, посочва БТА.


Коментари