Публикация

Кратката разходка в офиса предпазва от диабет

Разходките в службата са по-полезни от 30-минутно бързо ходене преди работа.


Разходка от близо две минути на всеки половин час в офиса може да предпази хората от тежкото бреме на диабета, сочат резултатите от новозеландско изследване.

Авторите на проучването от университета на Отаго са установили, че подобни кратки разходки в службата влияят по-благоприятно върху здравето от 30-минутно бързо ходене преди работа.

Кратките раздвижвания при хора, които работят на бюро, са по-ефикасни за регулиране на важни за здравето показатели от продължителната, но не толкова честа физическа активност, обясняват специалистите.

В настоящото проучване са участвали 70 доброволци, които редовно се разхождали за 1 минута и 40 секунди на всеки половин час. Изследователите са установили, че при тях нивата на кръвната захар, мазнините в кръвта и инсулина са понижени.

Повишената захар и инсулиновите показатели са предупредителни сигнали за надвиснала заплаха от диабет тип 2, напомнят специалистите, цитирани от БТА.

Предишни проучвания са показали, че за намаляване на риска от захарна болест кратката разходка след хранене е също толкова ефикасна, колкото продължителните тренировки.


Коментари