Публикация

Полезната гарнитура пречи на правилната преценка за калориите в храната

Полезните продукти, смесени с вредните, карат мозъка невярно да оценява.


Американски учени са открили неочаквана особеност на главния мозък. Оказва се, че той може да бъде излъган и накаран неправилно да оценява калоричността на даденото блюдо, съобщи сп. „Форбс”.

Откритието си американските учени са направили с помощта на експерименти. В рамките на първия е била сервирана полезна основа (салата) и към нея са били предлагани различни добавки.

Едни от добавките са увеличавали многократно калоричността на блюдото (различни сосове), а други - малко (плодове). Групата доброволци е трябвало да определи количеството на калориите в блюдата. Хората са заявили, че най-малко има в салатата с
плодове.

След това е бил извършен още един експеримент. В този случай обаче е била сервирана шоколадова торта. Когато тя е била поднасяна с плодове, доброволците са намалили съдържанието на калориите в нея с 16%, посочва БТА.

Оказва се, че полезните продукти, смесени с вредните, карат мозъка невярно да оценява хранителността и калоричността на блюдото. Същото се отнася за морковения кекс.

Известно е, че морковите са полезни. Когато обаче става дума за кекс, фактът, че в него има моркови, не променя количеството на калориите му. Понякога полезните продукти не е задължително да са в една чиния с вредните. Изследване на Бостънския университет е показало, че наличието на салата в менюто на ресторантите за бързо хранене е увеличавало продажбата на вредните пържени картофки.

Учените съветват хората да се контролират, да се борят с неосъзнатите импулси. Важно е да се помни, че полезната салата не намалява количеството на калориите в останалите блюда.


Коментари