Публикация

НЗОК: Решенията на Надзорния съвет на касата не се взимат под натиск от управителя

Не било вярно, че в касата се извършват документни измами при плащанията на болниците.


Не отговарят на истината твърденията на Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите, че решенията на Надзорния съвет на здравна каса се манипулират и се взимат под натиск от управителя.

Това съобщи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като уточни, че Надзорният съвет се състои от 9 представители на държавата, на работодателите, на организации на работниците и служителите и на пациентите. Всеки от тях може да бъде потърсен за коментар относно взетите от него решения.

Във връзка с отправени обвинения от д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на Университетската болница „Света Анна” в София, че в касата се извършват документни измами при плащанията на болниците, ръководството на НЗОК призовава всички контролни органи да се самосезират и да направят цялостна проверка на работата на институцията от 2005 г. досега, включително плащания и провеждани обществени поръчки.

НЗОК уточнява, че от началото на годината до днес не е получила от Министерството на здравеопазването посочените в § 9 на Закона за бюджета на НЗОК трансфери за здравнонеосигурени лица, които включват:
 1. дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания;
 2. дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания;
 3.интензивно лечение;
 4.  един профилактичен преглед и изследвания за всички здравнонеосигурени жени, независимо от начина на родоразрешение, съгласно чл. 82, ал. 1, т. 2 от Закона за здравето.

Коментари