Публикация

От печата: И медицинските сестри ще имат специалности

Предвижват се законови промени.


Медицинските сестри също ще имат възможност да специализират в областта, в която работят. Това ще стане, след като влязат в сила подготвяните промени в Наредба 34 за специализациите на медицински кадри, съобщи проф. Чавдар Славов, заместник-министър на здравеопазването, съобщава в. „Дума”.

В момента не е предвидена такава възможност за специалистите по здравни грижи. Ще помислим и за възможност когато даден лекар специализира, сестрата, с която работи, също да бъде обучавана, поясни проф. Славов.

Медицинските сестри отдавна настояваха да бъде уредена нормативно възможността да специализират, но последните няколко министри не стигаха до решаване на този проблем, посочва всекидневникът.

„Европейска практика е сестрите също да получават специалност, което означава, че в определен етап от професионалното си развитие дадена сестра има изключително широки познания и може да извършва определени автономни действия без надзора на лекар, които не може да извършва сестра, която няма специалност. Например в областта на спешната медицина, анестезиологията, онкологията, ендокринологията, семейното здраве”, коментира пред „Дума” Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Коментари