Публикация

Лято край морето. Има ли риск от уроинфекции?

Активизират ли се инфекциите на пикочните пътища по време на ваканционните дни, които обичайно прекарваме на морето или край други водни басейни?


Как точно да се избегнат рисковете от среща с такава инфекция? На тези въпроси отговаря д-р Надер Ал Халил от Специализираната хирургическа болница за активно лечение „Св. Богородица”, София.

Хората са адаптирани към обичайната среда на мястото, в което живеят, и когато тръгнат на почивка, всичко им се променя – ритъмът на живот е съвсем друг, храната е различна, водата също. Особено ако районът е по-отдалечен. По принцип всеки човек е склонен към уроинфекции. Всеки може да има песъчинки в бъбреците – в чашката или в легенчето. И при смяна на питейната вода например те може да тръгнат надолу, да дразнят пикочните пътища, да стигнат до пикочния мехур и тогава вече се появяват и симптомите на цистита.

По време на почивка край воден басейн има повишен риск от обостряне на хронични цистити или пиелонефрити. При жените бактериите - причинители на възпаленията, се придвижват по-лесно до пикочния мехур и те са по-податливи на уроинфекции – поради това, че анатомично уретрата им е много по-къса, отколкото при мъжете.

Нерядко и най-малката промяна, на която е подложен организмът (например охлаждането при къпане в морето или в басейна), създава благоприятни условия за развитие на цистит. Ако външната температура е по-ниска от тази на водата, при излизането с мокрия бански е много лесно човек да се простуди. Същото е и ако водата е студена и се излезе на топло. Проблемът опира до адаптацията на организма към тези амплитуди. Така че добре е с водните развлечения да се свиква постепенно. Например през първия ден на морето човек може да влезе във водата само за 5 минути и постепенно това време да се увеличава. Влажният бански не трябва да стои на тялото с часове, защото тогава дори и да сме внимателни с къпането, това няма да помогне.

Банският трябва да се сменя веднага след излизането от водата. Самата му материя има значение, като е желателно дъното на бикините да е памучно.

Попадането на пясък в гениталиите също може да предизвика инфекция и при двата пола, защото тази зона е много чувствителна. Трябва да знаем, че локална инфекция – като например болен зъб, ухо и т.н. – също може да предизвика реакция и в пикочоотделителната система.

Когато е на почивка, човек се стреми да получи за кратко време по много от всички удоволствия. Тук искам да спомена колко опасен може да бъде случайният секс и за двамата партньори, тъй като именно той е източник на многобройни полово предавани инфекции, които по съседство да преминат и в пикочоотделителната система.

Симптомите на уроинфекция при жените се проявяват по-бързо и трябва незабавно да се търси специалист, за да се избегнат бъдещи усложнения. Междувременно е  желателно да се внимава при подбора на средствата за лична хигиена, защото некачествени продукти могат да предизвикат нарушаване на нормалната влагалищна микрофлора.

При мъжете, особено в горещото време, също трябва повишено внимание към хигиената, там най-често проблеми се появяват в главичката на пениса, самата анатомия на кожичката подпомага задържането на бактерии. Ако се появи зачервяване, сърбеж, освен доброто почистване като първа мярка помагат и компреси с лайка или риванол.

При симптоми на цистит – парене, дискомфорт, често уриниране - добър ефект имат препаратите на базата на американската червена боровинка, какъвто е „Урокомфорт“. Те действат противовъзпалително, блокират бактериите и подпомагат изхвърлянето им.

Приемът на течности трябва да се засили - така чрез урината организмът сам ще се прочисти от болестотворните причинители на инфекцията. Добре действа и лекото затопляне в долната част на корема. Препоръката е и ако има запек, да се предприемат мерки за справяне с проблема, тъй като нередовното изпразване на дебелото черво благоприятства размножаването на бактериите около уретрата. Консумацията на плодове и сурови зеленчуци стимулира функциите на отделителната система. Ако говорим за риска от басейните – повечето хора мислят, че от тях може да тръгне инфекция, но това не е така. Въпреки това ние обикновено сме деликатни в отговора си на такива въпроси.


Коментари