Публикация

6124 бебета родени недоносени у нас за година

Всяко 10-о новородено се появило на бял свят под 2,5 кг


6124 от у нас са се родили преждевременно през 2012 г. Това значи, че всяко десето дете у нас се появява на бял свят недоносено, обяви доц. Емил Ковачев от Катедрата по акушерство и гинекология в Медицинския университет във Варна по време на XXXII национална акушерска конференция в Ахелой.

Общият брой на ражданията у нас е бил 69 678, живородените са 69 121 сочи статистиката.

По стандарт за недоносено бебе се брои жизнеспособен плод с тегло под 2,5 кг и ненавършени 37 гестационни седмици. Въпреки усилията на лекарите честотата на преждевременните раждания не намаляват и в световен план. По данни на СЗО за 2012 г. в света са се родили 15,2 млн. недоносени деца, като повече от 1 млн. са умрели до 1 г. На първо място е Индонезия. В челната петица на са също Китай, Индия. В САЩ миналата година били родени 600 000 недонодени бебета.

Най-често причините са промяната в начина на живот, нездравословният начин на хранене, късната възраст, в която жените раждат първото си дете. Докато преди години 30-годишните са се смятали за възрастни родилки, сега все майчинството около 35 се счита за нормално от гледна точка на социалния живот. Физиологичните промени в тялото обаче според специалистите са категорични и си давали отражението.

Втората най-честа причина е увеличаващият се брой на бременности от асистирана репродукция. Освен по-напредналата възраст при тези жени често имало и медицински проблеми, заради които не успявали да износят докрай бременността.

Рисковете за бебето при преждевременно раждане най-често са увреждане на ретината, белите дробове, централната нервна система, церебрална парализа. При недоизносване бебето по-трудно се адаптирало към извънутробния начин на живот и се нуждаело от интензивно лечение и специализирани грижи.


Коментари