Публикация

Започна спешна имунизационна кампания срещу морбили

В София, Нова Загора и Разград са регистрирани 13 случая на заболели от морбили


Министерството на здравеопазването започна допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в някои области на страната. Причината е, че в София, Нова Загора и Разград са регистрирани 13 случая на морбили от месец май досега.

В София заболелите са 10, на възраст от 9 месеца до 21 години, като вирусът е пренесен от Германия. В Нова Загора, където има заболели двама души - дете на 5 месеца и на 20 години, заразата е влязла от Турция. В Разград е регистриран един случай на дете на 2 години.

Девет от заболелите са от ромски произход, от които само един е имал имунизация срещу морбили.

За да се преустанови разпространението на инфекцията сред рисковите групи от населението, допълнителната имунизационна кампания започва именно от засегнатите райони – София-град, областите Сливен и Разград. Имунизации ще бъдат направени и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София-област.

Кампанията се осъществява от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и  здравните медиатори, които ще помагат за издирване на неимунизираните и на хората без личен лекар. В областите Бургас, Сливен и Софийска ще използват и наличните мобилни кабинети на РЗИ. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат медицински специалисти от училищната здравна мрежа, центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения. В зависимост от развитието на епидемичната ситуация е възможно разширяване на обхвата на имунизационната кампания и в други области на страната, съобщава още МЗ.

Морбили се предавана по въздушно-капков път и се характеризира с висока заразност.  В резултат на поддържания висок имунизационен обхват – около 95%, в България не е регистрирано разпространение на морбили от 2001 г. до април 2009 г., когато след внесен от Германия вирус инфекцията бързо се разпространи сред неваксинирани хора от ромски произход и обхвана цялата страна. Епидемията беше спряна с извънредни имунизации на над 180 хиляди души между 13 месеца до 30 години. Оттогава до месец май 2013 г. на територията на страната не са регистрирани нови случаи на морбили.

В световен мащаб всеки ден около 450 деца умират от морбили. Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция. За предпазени от заболяването могат да се смятат хората, получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

 


Коментари