Публикация

Безплатни консултации за сънни нарушения

Безплатни консултации за сънни нарушения

Безплатни консултации на пациенти, страдащи от нарушения на съня, ще проведат от 8 до 25 юли в болница „Токуда” в София.

Специалистите от Клиниката по неврология към лечебното заведение ще приемат след предварително записване на тел.: 02/403 4000.

Инициативата е насочена към хора, които страдат от безсъние, хъркане, внезапно спиране на дишането по време на сън, събуждане със сърцебиене и задух, пациенти с изразена дневна сънливост и повишена умора, уточниха от болницата.

Рисковите групи пациенти са мъже над 45 години, хора с наднормено тегло, със захарен диабет, сърдечносъдови заболявания и такива, претърпели мозъчен инсулт.

„Нелекувана, обструктивната сънна апнея може да доведе до нарушение на концентрацията и неспособност за справяне със служебните задължения, а в по-далечен план – до сериозни усложнения като артериална хипертония, ендокринни нарушения и повишен риск от мозъчен инсулт”, каза доц. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология в болницата. „25% от пътните злополуки са причинени от заспиване на волана”, допълни доц. Стайков.

Освен безплатна консултация с невролог, при необходимост от допълнително диагностициране на нарушението на съня, е предвидено и 20% намаление на цената на най-точните изследвания за сънна апнея – полисомнография и респираторна полиграфия.

Коментари