Публикация

Най-старата белодробна болница на Балканите отбелязва 108 години


Белодробната болница в Троян е първото специализирано лечебно заведение по туберкулоза в България и на Балканския полуостров. Тя е открита на 5 юли през далечната 1905 г., заедно с Американското торакално дружество и една от най-големите европейски специализирани болници по болести на дихателната система в Германия.

„Днес единствената причина, която не ни позволява да се чувстваме равни с колегите от САЩ и Европа, са възможностите ни в чисто финансов план”, казва директорът на болницата д-р Цветомила Дудевска. Квалификацията на белодробните лекари у нас обаче е на световно ниво, смята тя.

По думите й благодарение на активната дейност на Българското дружество по белодробни болести нашите специалисти могат да слушат лекциите на най-добрите световни имена в тази област на медицината. „Имаме възможност да се обучаваме по стандартите на европейските и американските си колеги. Така че, по отношение на достъпа до информация, натрупаните познания и квалификацията в чисто практически аспект бихме могли да се мерим с тях”.

Проблемите на 108-годишната болница са подобни на тези в повечето държавни лечебни заведения у нас и са свързани с пари. Според д-р Дудевска обаче не става дума само за общия недостиг на финансов ресурс, а за неправилно разпределение на средствата и неравнопоставеност между различните специалности. По думите й услугите в сферата на диагностиката и лечението на белодробните болести са некоректно оценени, а клиничните им пътеки най-ниско финансирани. В същото време специалистът цитира данни, според които в световен мащаб най-много хора се обръщали към лекарите и медицинските заведения, заради белодробни проблеми.

Като друг сериозен проблем, който стои пред столетната болница ръководителят й посочва застаряването на персонала. Това важи най-вече за медицинските сестри, където средната възраст била над 50 години. Проблемът се дължи на слабо оценения сестрински труд, който кара кадрите ни да търсят работа в чужбина, подчертава д-р Дудевска. Според нея този проблем щял да започне да тежи с още по-голяма сила в близките години, затова Здравното министерство трябвало да помисли за спешни мерки, които да облекчат специализациите на лекарите и да задържат медицинския персонал в България.

Това е и един от основните приоритети на ръководството на СБАЛББ – Троян, което финансирало квалификацията на висшия медицински персонал на болницата и специализацията на младите лекари. Успоредно с това работило и по няколко проекта, свързани с подобряване на материалната база.

Белодробната болница в Троян разполага с 90 легла и приема пациенти от цялата страна. В структурата й влизат конултативно-диагностичен, стационарен, административно-стопански и аптечен блок. В нея се лекуват  пациенти с остри, предостри и хронични обострени белодробни заболявания, както и такива в активна фаза на туберкулоза. Болницата разполага и с диспансерен кабинет, в който продължава лечението на пациентите с туберкулоза извън интензивната фаза. СБАЛББ – Троян работи по Националната програма за контрол на туберкулозата, както и по програмата, финансирана от Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария. В лечебното заведение работят 13 лекари, 34 медицински сестри, 15 човека помощен персонал и администрация. 


Коментари