Публикация

Неврохирурзи оперираха успешно мъж с 4 тумора в мозъка

Животозастрашаващите злокачествени образувания са отстранени в рамките на една операция в „Токуда”.


Екипът на Отделението по неврохирурия в болница „Токуда” в София, начело с д-р Славомир Кондов, отстрани четири мозъчни тумора по време на една оперативна интервенция. Пациентът е в добро състояние и днес ще бъде изписан, съобщиха от лечебното заведение.
 
56-годишният мъж постъпва за хирургично лечение в японската болница с четири животозастрашаващи мозъчни тумора. След детайлно проучване на състоянието му неврохирурзите вземат решение да отстранят злокачествените образувания на един етап, което е сериозно предизвикателство за специалистите и съвременната медицина.


„Рутинно се отстраняват два до три тумора на главния мозък. Много рядко се прибягва до премахване на повече образувания в рамките на една операция”, каза д-р Славомир Кондов, началник на Отделението по неврохирургия в МБАЛ „Токуда”.

 „Взехме това решение с цел пациентът да премине само веднъж през възстановителния етап след операцията и максимално бързо да може да се върне към нормалния си начин на живот”, допълни д-р Кондов.

Оперативната процедура е извършена с помощта на уникална за България невронавигационна апаратура, която интегрира предварително получените образи от скенер и ядреномагнитен резонанс, „насочва” хирурга и позволява прецизен контрол върху оперативната интервенция. По този начин отстраняването на мозъчните тумори е много по-щадящо, тъй като околните здрави тъкани остават незасегнати по време на операцията, а периодът на рехабилитация е по-кратък и лек за пациента.


Коментари