Публикация

От печата: Парите за болниците – по нови правила

Работи се върху нова Национална здравна карта


Проблемите са много повече, отколкото очаквах. Тъй като идвам от лечебно заведение, смятах, че проблемите са в болничната помощ. Оказа се обаче, че са навсякъде - и в доболничната, и във фонда за лечение на деца в чужбина, в агенцията по лекарствата, в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това заявява в интервю за в. „Труд” здравният министър д-р Таня Андреева.

По думите й, за да върви здравеопазването в положителна посока, са нужни години.

„Т.е. трябва да има приемственост и добър диалог между екипите на Министерството на здравеопазването, независимо от коя политическа сила са. В крайна сметка това касае здравето и живота на всички нас. А типът поведение „политически нихилизъм” към свършеното от предшественика за мен наистина е неприемливо”, отбелязва д-р Андреева.

Според нея основният проблем в НЗОК е контролът върху изразходваните средства. 

„Лечебните заведения подават едни изпълнения на лечение, а няма механизъм, по който да се провери дали това наистина е така. Още нещо: няма регистри на пациентите. Съществува само един за онкоболните. Затова ще предложа на новия управител на НЗОК до края на годината да се изградят такива за диабетиците, астматиците, пациентите с хепатит и за психично болните. Т.е. когато няма обективност, на която да се стъпи, а регистърът е именно такава, много трудно е да се контролира изразходването на средствата”, казва здравният министър.

От интервюто става ясно, че се работи върху нова Националната здравна карта (НЗК). 

„Със сдружението на общините договаряме кои фактори трябва да се вземат предвид при изготвянето на НЗК. В  Европа основният принцип е достъпност и отдалеченост от лечебните заведения. Със сдружението се обединихме около тезата, че е важно да се включат също параметърът възраст на населението и географски особености (...). Много важно е, че здравната карта ще посочи къде и какви лечебни заведения да има. Не само болници”, пояснява д-р Таня Андреева.

Тя е категорична, че всички болници, независимо от собствеността си, са равнопоставени.

„Не може да ги делим на държавни, общински и частни. Факт е обаче, че частните болници в момента не работят по правилата, по които лекуват пациенти държавните и общинските, а именно - когато дадена дейност е плащана от НЗОК, тя не може да има друг източник на финансиране. Всички обаче знаем, че в частните болници не е така - там освен че плаща касата, плащат и пациентите”, посочва здравният министър и допълва, че ще бъдат въведени нови правила.

„Който иска да работи по тях, ще получава финансиране от касата. Който не иска, може да мине изцяло на кешови плащания от пациентите. Говоря най-вече за частните болници, защото при общинските и държавните няма такъв проблем”, допълва д-р Андреева.

Коментари