Публикация

Солариумът по-вреден от слънцето

Дерматолозите отдавна са отрекли приложението на машината за изкуствен тен в медицината


Солариумът отдавна е забранен в „белите” държави, казва дерматологът от столичната УМБАЛ „Св. Анна” – д-р Петя Златева. По думите на специалиста машината за придобиване на изкуствен тен е изключително опасна за човешкото здраве и може да причини кожен рак. Дерматолозите отдавна са отрекли нейното приложение в медицината. „Преди предписвахме кратки облъчвания при възпалителни заболявания на кожата, които се повлияват добре от светлината на солариума. 

Сега обаче тя е заместена от селективна фототерапия, която се препоръчва при псориазис, атопичен дерматит и др. кожни болести, но в никакъв случай не се използва за придобиване на изкуствен тен”, обяснява д-р Златева. По думите й проблем на солариумите, освен излъчваните вредни емисии, е поддръжката на самата машина. Тази техника изисква редовна смяна на части (лампи, филтри и др.), които имат определен капацитет. У нас обаче повечето соларни студия не спазвали тези изисквания за техническа поддръжка, заради икономии. 

Излагането на слънце, колкото и вредно да е то, все пак е за предпочитане пред ползването на солариум, категорична е дерматоложката. Тя съветва хората с по-светла кожа през първите дни на морето да използват слънцезащитни препарати с по-висок фактор (50 – 50+), които да нанасят редовно на всеки два часа. Същото важи и за децата, които обаче изобщо не бивало да се излагат на пряка слънчева светлина, преди да навършат 6 месеца. 

Според д-р Златева фотозащитата трябва да се използва целогодишно като нейният факторът се променя спрямо сезона - от 15 през зимата до 30 през лятото. За градски условия било достатъчно да са намазани откритите части на кожата. На море, планина, поход или селски туризъм обаче защитата задължително се нанася на цяло тяло и през два часа.


Коментари