Публикация

Новият коронавирус не е достигнал пандемичен потенциал

Той може да причини кашлица, треска и пневмония.


Новият коронавирус, който отне живота на 40 души след появата си миналата година в Близкия изток, все още не е достигнал пандемичен потенциал и може просто да изчезне, предаде Ройтерс, позовавайки се на нова оценка за предаването му.

За целите на изследването, публикувано в сп. „Лансет”, специалисти от френския институт „Пастьор” в Париж са анализирали данни за Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Изследователите са установили, че вероятността той да предизвика глобална епидемия подобно на сродника си ТОРС (тежък остър респираторен синдром) е слаба.

Новият коронавирус, който може да причини кашлица, треска и пневмония, се появи в Близкия изток миналата година и се разпространи във Франция, Германия, Италия, Тунис и Великобритания. По данни на Световната здравна организация жертвите на БИРС са 40 от общо 77 лабораторно потвърдени случая на зараза.

БИРС, подобно на ТОРС, е от семейството на коронавирусите. ТОРС се появи в Китай през 2002 г. и се разпространи по света, отнемайки живота на около една десета от заразените 8000 души, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Арно Фонтане, ръководител на настоящото изследване, казва, че въпреки многото сходства с ТОРС, двата вируса имат различна биология. Едно от несходствата помежду им е, че използват различни рецептори, за да инфектират клетките в човешките въздушни пътища - ключов фактор за леснотата, с която даден вирус се предава от
човек на човек.

За да анализират дали БИРС представлява същата заплаха като ТОРС, учените са изследвали данните за 55 случая на зараза с близкоизточния коронавирус и са изчислили т.нар. базово число на възпроизводство (R0).
Базовото число на възпроизводство на инфекция отчита средния брой на вторичните инфекции, които единична зараза причинява сред хора без имунитет към болестта.

Изследователите са установили, че дори в най-лошия вариант БИРС има по-ниско базово репродуктивно число (0.69) в сравнение с предпандемичния ТОРС (0.80). Пандемичен потенциал се достига при базово число на възпроизводство 1.0, обясняват авторите на проучването. R0 на пандемичния ТОРС е било между 2.2 и 3.7.

„БИРС не се разпространява толкова бързо и масово, както се случи с ТОРС. ТОРС се адаптира към хората за няколко месеца, докато БИРС циркулира над година сред населението, без да мутира в пандемична форма”, се казва в изявлението, направено от
Фонтане.

Бенджамин Нойман, микробиолог от университета на Рединг във Великобритания, казва, че според настоящото проучване близкоизточният коронавирус „бавно гасне”. Експертът обаче предупреждава, че според други изследвания върху биологията на
вируса той се променя, което може да затрудни прогнозите за бъдещето му.


Коментари