Публикация

Базплатни консултации на пациенти с паркинсон в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Те са част от Отворени врати на здравето, организирани на 9 юли в болницата


Отворени врати на здравето организират в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 9 юли. Денят ще бъде посветен на Паркинсоновата болест. Организатори са Дружеството по неврохирургия и самата болница-домакин. В програмата е включена едночасова дискусия с журналисти, която ще започне в 11.00ч. в Аулата на лечебното заведение. 

В нея ще участватдоц. д-р Десислава Богданова, началник на Клиника по невродегеративни и периферно – нервни заболявания, МБАЛНП „Св. Наум”, д-р Красимир Минкин, началник на Клиника по епилепсия - УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Между 12.30ч. и 15.00ч. в Аула ще се провеждат безплатни консултации на пациенти и техните близки.  

Болестта на Паркинсон засяга 0,5% от населението по света, но за хората над 55 години честотата нараства два пъти - на 1%. В България няма точен регистър на пациентите с тази болест, но се предполага, че броят им е около 12 000. Обикновено антипаркинсоновите медикаменти имат задоволителни резултати през първите 5 години от лечението. След това обаче ефектът им започва да се изчерпва и постепенно се достига до тежка инвалидизация и загуба на самостоятелност на пациентите.

Първата дълбока мозъчна стимулацияза лечениена пациент с паркинсонов синдром е осъществена през 1987 г. във Франция.В България първата такава е извършена в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” на 09.04.2013 г. от неврохирурзите - д-р Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски с консултант неврологът от Унгария д-р Золтът Чадаид.


Коментари