Публикация

От печата: Дават 2 млн. за болницата в Девин

22 души в района са починали, заради ненавременна медицинска помощ, посочи министър Таня Андреева


Държавата ще върне субсидията за общинските болници, особено в малките и труднодостъпни места. Това стана ясно при посещението на здравния министър Таня Андреева в Девин, съобщава в. Телеграф. Здравният министър нарече престъпление в 21-ви век да умират хора заради липсата на болници и посочи, че според официалните данни 22-ма души са починали в района, тъй като не са получили навременна медицинска помощ, пише още вестникът.

Отново по темата в. 24часа цитира министър Андреева, според която, държавата ще даде над 2 млн. лв. субсидия на община Девин за отваряне на местната болница. Това трябва да стане най-късно до края на есента. Финансирането започва веднага с обновяване на базата и процедури за апаратура.

Според министър Андреева затворената болница в Девин е тежка политическа грешка на предходното управление. „Каквито и проекти да сме предлагали за Девин, включително и по европрограми за 2 млн. лв., общинският съвет и кметът, подкрепен от левицата, ги отказаха”, отвърна бившата здравна министърка Десислава Атанасова, пише в. Труд.

МБАЛ - Девин, затвори врати през юли 2011 г. заради дългове от 1,8 млн. лв.

Коментари