Публикация

От печата: До 300 лв. рушвет вземали лекарки от ТЕЛК за диагноза "астма"

Съдът в Стара Загора е задържал шефката им д-р Надежда Тодорова


Между 50 лв. и 300 лв. вземали трите лекарки от ТЕЛК в Стара Загора от цигани, за да изготвят решения с диагноза „астма" за децата им, с които после получават социални помощи. Документирани са десетки случаи на родители на пациенти, които са дали пари, за да получат експертни решения, съобщи наблюдаващият прокурор Мартин Бешков, съобщава в. 24 часа.

Между 20 и 30 са разпитаните свидетели по делото, като голяма част от тях признават, че са давали рушвети, за да освидетелстват децата им. Разследването започва в началото на годината, а групата е била наблюдавана и подслушвана няколко месеца.

Петима са обвиняемите. В събота вечерта съдът е задържал под стража шефката на експертния състав д-р Надежда Тодорова. Съдът приел, че има събрани достатъчно доказателства на този етап срещу нея. Съществува опасност тя да извърши друго престъпление, а деянието е с висока степен на обществена опасност, мотивирал решението си съдът. По делото имало данни, че от действията на обвиняемите са се облагодетелствали здрави хора и са били ощетени болни, които не си платили, пише още вестникът.

Трима от обвиняемите са с по-леки мерки за неотклонение, тъй като са съдействали на разследването и са направили самопризнания. С подписка е секретарката на комисията, която е била връзката между комисията и пациентите, получавала парите и ги разпределяла между лекарите.

Със същата мярка е 42-годишният Евгений Коцев, който през 2011 г. бе задържан, защото лекувал жители на ромската махала, без да има медицинско образование. Сега лъжедокторът е обвинен като помагач. Той разказал пред разследващите, че изготвил 30-40 фалшиви епикризи. Това се потвърждавало от експертиза на компютъра, в който се намерени сканирани копия на документи.

С 1000 лв. гаранция е д-р Н. Канева. Тя също е направила самопризнания първо пред прокурор Бешков, а после и пред съдия. Най-възрастната от лекарките - 70-годишната Мария Жекова, е с гаранция от 10 хил. лв. Тя не е съдействала на разследването, но при определянето на мярката е взета предвид възрастта й.

Разследването продължава, а помолен за коментар прокурор Бешков заяви: „В общество, в което корупцията е правило, а не изключение, подкупите трябва да се наказват с цялата строгост на закона", допълва в. 24 часа.


Коментари