Публикация

Контрабандист на цигари внесъл морбили в София

Трудно ще спрем епидемията в ромските квартали, казват от здравното министерство


Мъж от ромски произход, работещ в Берлин, е внесъл морбили в София. Това е последния заразен в столицата, обяви на семинар в Хисаря главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Най-големите специалисти в областта на инфекциозните болести, вирусологията и педиатрията в продължение на два дни обсъждаха ползите и вредите от ваксините, анализираха логиката на антиваксиналните настроения и се обединиха около мерки срещу разпространението на най-страшните зарази.

Мъжът се върнал от Германия и продавал контрабандно цигари на Женския пазар. Със сигурност вече е доказано, че е заразил четирите си деца, тъщата, балдъзата и свой съсед, с когото само се поздравили на входа на блока. Човекът не е имунизиран – в Германия ваксините са препоръчителни, уточни специалистът. Въпреки че вече е предприета реимунизация, трудно ще спрем епидемията в ромските квартали, призна д-р Кунчев.

Това е 14-я новорегистриран случай на заразен. През юли случаи има заболели почти в цялата страна. Здравното министерство започва реимуизация в столицата, София-област, Стара Загора, Бургас, Ямбол, Благоевград, Сливен, Разград и Нова Загора. Само в София 1300 деца били с нередовна имунизация. Другите ще се търсят, ако трябва, от врата на врата, каза Кунчев. Медиците ще разчитат изключително на здравните медиатори.

Морбили е едно от най-заразните заболявания и може да се предаде само при разминаване с болен човек, уточни Кунчев. При последната епидемия у нас през 2010-2011 г. санитар се разболял само, преминавайки през болнична стая със заразен пациент. Тогава се разболяха 24 000 българи, а 24 умряха, напомнат от здравното министерство. Наложи се вторична имунизация на 180 000, за да се спре епидемията.

Коментари