Публикация

Онкоболни, лекуващи се с трева, правят сдружение

„Рестарт” ще се бори за легализация на медицинския коноп


Лечебните свойства на конопа са обект на засилена дискусия в последните години. Броят на страните, в които марихуаната се разрешава за медицински цели, расте с всеки изминал ден. България обаче е все още далеч от световните тенденции и отглеждането и употребата на марихуана се наказва изключително строго. В момента законът не прави разлика между използването на канабиса за забавление и употребата му за облекчаване на симптомите на различни тежки заболявания.

Група пациенти и експерти обаче искат това да се промени и затова създават сдружение, което ще се бори за промени в нормативната рамка и разясняване на лечебните свойства на конопа, съобщава в. Новинар.

Официалното наименование на първото по рода си сдружение у нас е „Рестарт – Пациенти и експерти за медицинския коноп”. Неговите основни цели са постигането на обществено признание на лечебните качества на марихуаната, създаването на законова база за целебната употреба на конопа, защита на лицата, ползващи коноп с лечебна цел и хората, които полагат грижа за тях и подпомагане на пациентите чрез предоставяне на информация, съвети и подкрепа.

„В сдружението сме хора с различни диагнози, както и експерти, които са вещи по темата за ползите от медицинския коноп”, казва пред „Новинар” един от учредителите Васил Харалампиев. Подали сме документите за регистрация още в края на май, но съдът все още не е излязъл с решение, уточнява той. Членството в „Рестарт” не е отворено за всеки.

Част от сдружението могат да стават само лица над 18 години, които страдат от болест, която може да бъде третирана с марихуана или пък полагат грижи за такъв пациент. Членове също така могат да бъдат и специалисти, чиято експертиза може да бъде използвана от и за целите на сдружението, обяснява Васил Харалампиев. „Ние не сме престъпници, а група граждани, които си помагат чрез пушенето и приемането на марихуана. Не желаем да имаме никакви отношения с организираната престъпност, но за съжаление нямаме правото да засеем дори две семки, за да получим от тях лекарство, с което да облекчим заболяването си”, коментира Харалампиев.

Коментари