Публикация

Фалшива заповед на здравното министерство отменила ваксините

В Бургас майките, отказали да имунизират децата си, е 2 пъти над средния за страната


Масово у нас се разпространява фалшива заповед на Министерството на здравеопазването, според която задържителите според имунизационния календар ваксини се отменят. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен експерт. Заедно с най-големите специалисти в областта на епидемиологията, вирусологията и педиатрията в продължение на 2 дни той се опита за пореден да очертае предизвикателствота, свързани с ваксините.

В „документа”, грижливо снабден с подпис и печат, се казвало че всичко, записано в имунизационния календар, отпада.

Антиваксиналните движения у нас напоследък са доста агресивни, коментира д-р Кунчев. По някои регионални радиостанции се въртели платени съобщения с лъжливи твърдения, че ваксините убиват или водят до тежки увреждания. Подобни били и внушенията на специална листовка, която се разпространява по училищата. Част от агитационните материали стигат и до ДКЦ, което още по сериозно обърква не само родителите, но и джипитата, каза специалистът.

Последен „хит” по темата е декларация, която се дава на родителите, с която те могат да забранят поставянето на ваксини на децата си, да им се правят профилактични прегледи, да им се взема кръв и урина за изследвания, а също и консултации с психолог в отсъствието на родителите. „Ако целта е само да не се прави нищо на децата без съгласието на майките, може - така или иначе е предвидено по закон, коментира д-р Кунчев. – Близо 50% от хората обаче подписват, че се отказват изобщо.”

В Бургас антиваксиналните настроения имали най-сериозни привърженици сред родителите. Броят на отказалите ваксинация надхвърлял многократно средния за страната.

Специалистите за пореден път призоваха да внимава много, преди да се направи връзка между смърт, увреждане и ваксина. Последните два случая на починали деца, които публично бяха свързани с имунизации, бяха дадени като красноречив пример за манипулация.. Детето в Симеоновград доказано починало от тежък кръвоизлив в мозъка, причинен най-вероятно от родителски побой.

Бебето в Благоевград, което издъхна при поставянето на инжекцията, пък имало доброкачествен тумор на сърцето и засегната аорта. Сърдечната дейност спряла внезапно в резултат от шока от убождането. Смъртта няма нищо общо с 5-валетната ваксина, категорични са специалистите.

В Бургас пък била масова практика да се дават декларации на родилките декларации, че се отказват от задължителните след раждането ваксини срещу Хепатит В и срещу туберкулоза. Така били сигурни, че ще си вземат парите по клиничната пътека за раждане. Затова в Бургас броят на майките, които отказват да ваксинират децата си, е двойно по-голям от средния за страната, коментира главният здравен инспектор.  


Коментари