Публикация

Заплатите в Бърза помощ и психиатриите скачат с минимум 5% от догодина

МЗ предвижда преструктуриране на някои от общинските болници в медицински центрове


МЗ ще работи в две насоки за оздравяването на общинските болници - субсидиране на дейността им, както е било до 2009 г., и преструктуриране на дейността в част от тях. Това каза в интервю за в. Стандарт здравният министър Таня Андреева. Практиката показва, че в по-малките погранични региони няма нужда от такъв голям обем дейност, който сега болниците се опитват да реализират. Многото дейности изискват голям ресурс и трупат големи задължения след това. Затова няма как един модел да бъде приложен към всички болници, поясни Андреева. Според нея трябвало да се действа селективно в зависимост от заболеваемостта на населението, възрастта на хората. В районите, които са по-близко до големи болници, щели да бъдат създадени само медицински центрове със спешно звено и до 10 легла за болнично лечение. Така в случаите, когато се налага по-кратък престой, хората щели да бъдат приемани, без да се усложнява лечението им с допълнително транспортиране.

Няколко са критериите, които щели да определят къде да се открие медицински център, посочи здравният министър. Това са брой население, процент на застаряване, географски особености, отстояние до най-близката болница. Според отдалечеността от болница в момента били определени 4 групи райони - от 40 до 50 км, от 50 до 60, от 60 до 70 и над 70 км. В планинските райони обаче можело да се наложи създаването на медицински център дори ако има болница на по-малко от 40 км, в зависимост от терена. „Изборът наистина е въпрос на добра преценка и подробен анализ на различни фактори, защото целта е не просто да се преструктурират болници, а да се оптимизира тази дейност. От една страна, за да се гарантира болнично лечение на всички граждани, така както конституцията им го гарантира, а от друга, да се даде глътка въздух на системата и на общините, които полагат усилия, понякога с години, със свои средства да поддържат затъналите в дългове общински болници”, обясни Таня Андреева.

По думите й броят на медицинските центрове трябвало да бъде съобразен със здравната карта, която все още се изготвя. „До края на годината ще сме наясно с точните бройки. При определянето им се надяваме на активната подкрепа на Сдружението на общините и на самите общини по места. Засега се очертава нужда от подобни центрове в Северозападна България, където има болници само във Видин и Лом. Също така има нужда от спешен център в югоизточния регион на страната край Синеморец, Ахтопол. Там има болници само в Царево и Бургас. Аналогично е положението около Кърджали. Най-голямо насищане с болници има в областните градове и в Централна България”.

Според министър Андреева новите медицински центрове щели да бъдат финансирани от държавата и по европейски програми. Промените щели да започнат през 2014 г., тъй като бюджетът за тази година е изразходван, допълни Андреева. За сега тя обеща подпомагане само за малките общински болници в труднодостъпните райони. Но допълни, че за следващата година от МЗ подготвят и увеличение на заплатите в Спешната помощ и психиатричните болници с 5 до 10% като начало.

Коментари