Публикация

И от щастие се пълнее

Доволните хора посягали по-често към нездравословна храна


Положителните емоции и доброто настроение влияят върху приема на храна, така както мъката и другите отрицателни емоции. Това показва изследване на холандски специалисти от университета в Утрехт, съобщава Food Navigator.

Специалистите са стигнали до извода, че позитивните емоции предизвикват "хранително разглезване" и водят до повишен прием на калории след анализ на три предишни проучвания. За целите на експериментите сред участниците са предизвикани негативни, позитивни или неутрални емоции, преди да им бъде поднесена нездравословна храна. В едно от проучванията участниците е трябвало в продължение на седем дни да си водят дневник, описвайки всеки момент на "хранително глезене", както и съпътстващите го емоции.

Направеният анализ е показал, че и в трите изследвания доброволците са се хранили повече и са посягали към нездравословни продукти, когато са били щастливи. Приемът на калории в добро настроение е съизмерим с този под въздействието на негативни емоции. В третото проучване участниците са посягали по-често към нездравословна храна като реакция на позитивните, а не на негативните емоции.

Предишни изследвания са показали също, че консумацията на нездравословни хранителни продукти е свързана с депресията. Това е накарало специалистите да допуснат, че хората посягат по-често към мазни храни, когато са разстроени, за да осигурят на мозъка временен пик на хормона на щастието серотонин. Оказва
се обаче, че щастието също предизвиква желание за мазно и е по-вероятно човек да посегне към калорична бисквитка, когато е доволен от живота, отколкото когато е нещастен.

Коментари