Публикация

От печата: И ДПС, и БСП с кандидат за здравната каса

Днес двамата кандидати ще представят пред здравната комисия своите концепции за управление


Двама са кандидатите за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - бившият й директор д-р Румяна Тодорова, която бе издигната от парламентарната група на „Коалиция за България", и д-р Динчо Генев, шеф на болницата в Харманли и председател на районната колегия на лекарския съюз в Хасково, зад когото застана ДПС, пише в. Труд.

В15 ч вчера здравната комисия в парламента провери дали документите им отговарят на изискванията. А днес двамата ще се явят на „устен изпит" - депутатите от комисията ще им задават въпроси по концепциите им за управление. После кандидатурите им ще бъдат гласувани в пленарната зала. Победителят трябва да има повече от половината от гласовете на присъстващите депутати в залата, допълва вестникът.

„В средата на годината сме, затова първото, което трябва да направи новият управител, е да разбере с какви средства разполага НЗОК, колко са изразходени и каква е прогнозата за увеличението на разходите до края на годината", заявява пред вестника д-р Тодорова, запитана с какво ще се захване, ако бъде назначена. Тя ще търси и отговор дали касата разполага с годишния си резерв, или вече го е „отворила". „Всичко към момента е забулено в неизвестност!", казва д-р Тодорова.

Д-р Генев също смята, че първо се налага финансова ревизия на НЗОК, след това да се разбере раздут ли е щатът й и има ли фаворитизирани болници, които от години разчитат на по-солидни трансфери от касата. Ако бъде избран, ще се бори за връщане на договорното начало и за намаляване на бюрократичните изисквания към лекарите. Ръководената от Генев болница е без просрочени задължения, а всичките й звена са второ ниво на компетентност, т.е. като областна.

Коментари