Публикация

Пациентски организации настояват да се премахне ДДС върху лекарствата

Тази социална мярка щяла да осигури 100 млн. лева за болните


Да се премахне ДДС върху лекарствата, за които плаща НЗОК, поискаха днес няколко пациентски организации на пресконференция в БТА. Техните представители настояват това да се случи още сега с актуализирането на бюджет 2013 г. Така моментално биха се освободили 100 млн. лв, с които могат да се покрият нуждите от лекарства на най-уязвимите групи – болни и пенсионери, пресметна председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

По думите му не може най-бедната държава в Европа да плаща, при това най-високо ДДС на лекарствата. Хасърджиев подчерта, че бюджетана „фалирала” Гърция само за лекарства през тази година е 2 милиарда евро, а в България целият бюджет за здравеопазване е 1,5 милиарда евро, като средствата за лекарства са едва 500 млн. евро. Председателят на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров допълни, че страната ни е на дъното на класацията за процент от брутния вътрешен продукт, даван за здравеопазване и спешно трябва да бъдат намерени още средства за здраве, особено за онкоболните.

Националната пациентска организация, Федерация „Български пациентски форум”, АЗОП и Националната онкологична асоциация обявиха, че днес ще внесат становището си в касата, здравното и финансовото министерства.

Коментари