100 000 българи страдат от деменция
CredoWeb
CredoWeb
Компания
100 000 българи страдат от деменция

100 000 българи страдат от деменция

Броят им може да скочи двойно до 2030 г.

Около 100 хиляди души в България са засегнати от някакъв вид деменция, включително и Алцхаймер. Тенденцията е до 2030 г. броят на болните да се удвои, алармира Гражданско сдружение “Алцхаймер – България”. По думите на изпълнителния секретар на сдружението Ирина Илиева у нас това е свързано и със застаряването на населението, което се е превърнало в здравословен и социален проблем и не бива да се неглижира.

Затова от сдружението обявиха, че стартират издаването на специализиран вестник „Деменцията”, койтоще публикува информация по обществено значими теми, свързани с болестта, превенцията, изследвания, грижи за болните, здравни съвети и др.

„Изданието е предназначено за близките, които са поели грижата за болни с деменция, за приятели и съседи на болните, за хората над 65 години, за социални работници, психолози и лекари. Надяваме се вестникът да се превърне в медиатор с институциите, отговорни и призвани да съдействат за достойното остаряване на възрастното население в България.”, каза Ирина Илиева.

Новият вестник ще излиза на всеки три месеца с тираж 30 000 брояи ще се разпространява безплатно в болници, болнични кабинети и чрез представителите и информационната мрежа на ГС „Алцхаймер-България“. От началото на юли изданието има и електронен формат в сайта www.alzheimer-bg.org

По данни на Световната здравна организация всяка година се регистрират близо 8 милиона нови случаи на болестта, което квалифицира деменцията като „епидемията на 21 век“. В Европаповече от 7 милиона са хората с болестта на Алцхаймер и като цяло почти 10 милиона страдат от деменции.

Мнения