Публикация

Болница „Св. Ив. Рилски” иска НЗОК да плати „мозъчен пейсмейкър” на 20 с паркинсон

Дълбоката мозъчна стимулация излизала 7 пъти по-евтино от традиционното медикаментозно лечение


20 души с паркинсон могат да бъдат успешно лекувани по уникален за България метод, ако Националната здравноосигурителна каса плати. Става дума за метода на дълбока мозъчна стимулация, която се практикува отскоро в болница „Св. Ив. Рилски”, обяви директорът д-р Дечо Дечев. Тя се извършва чрез имплантиран невростимулатор, или своебразен пейсмейкър, който блокира мозъчните сигнали, причиняващи скованост, забавеност на движенията и тремор. Той обаче струва 20  000 евро и НЗОК засега отказвала да го финансира. Иначе тя плащала по 70  000 лв. за лечение с медикаменти, което за 5 г. е 350 000 лв. Дълбоката мозъчна стимулация излизала по 50 000 лв. на еднократно с поддържаща терапия по 50-60 лв. след това месечно, което като цяло излизало 7 пъти по-евтино от това, което НЗОК плаща сега.

Тези 20 души са едва 0,1 от всички 22 364-ма у нас с паркинсон, подчерта Дечев. Според него съпротивата се дължи на опасенията на фармаиндустрията, че ще загуби пари, което е крайно несъстоятелно.

Дълбоката мозъчна стимулация е подходяща за пациенти, които имат паркинсон повече от 5 г., обясни неврохирургът д-р Красимир Минкин, който основно работи авангардният метод у нас. Електрическите импулси блокирали мозъчните сигнали, причиняващи есенциален тремор и дистония. След имплантацията на невростимулатора отпадала нуждата от други инвазивни процедури.

В Европа 1,2 млн. души страдат от паркинсон, сочат данните на СЗО. Доказано е, че методът може да има благоприятен ефект върху 10-20% от всички. Пациентите, на които е приложен методът, показвали подобрение на двигателната функция, което им позволявало да се върнат към всекидневните си задължения. Дълбоката мозъчна стимулация подобрявала също качеството на съня, намалявана продължителността и тежестта на неволевите движения (т.нар. дискезиния) и степента на свързаната с това инвалидизация.


Коментари