Публикация

Новият шеф влиза в НЗОК най-късно в петък

Депутатите ще решат кой ще управлява институцията в пленарната зала


Възможно най-бързо, в краен случай до края на седмицата Народното събрание ще гласува предложенията за управител на НЗОК. Комисията по здравеопазване прие вчера единодушно становище и предложи за обсъждане в залата двамата кандидати - бившия шеф на касата до 2009 г. д-р Румяна Тодорова и управителя на харманлийската болница д-р Динчо Генев. Депутатите от комисията изслушаха конкурентите в присъствието и на представители на пациентските и съсловните организации.

Д-р Тодорова акцентира върху нуждата от спешен и задълбочен финансов анализ, пише в.24часа. „Резултатите трябва да се обявят веднага публично, както трябва да са прозрачни и всички дейности на НЗОК занапред. При дефицит вероятно ще се наложи актуализация на бюджета от резерва", обясни кандидатът, предложен от Коалиция за България. Д-р Тодорова смята, че някои от дейностите трябва да се върнат към МЗ, а в условия на конкуренция касата би работила по-добре, но засега ще е ефективно системата да се надгражда.

Диалог „с всички от другата страна на бариерата" и разгръщане на електронната инфосистема на касата обеща д-р Тодорова. Кандидатът на ДПС изтъкна необходимостта от равнопоставеност на здравните заведения, да се възстанови договорното начало в отношенията на НЗОК с лекарите и да се гаранитира достъп на всички граждани до лечение, допълва вестникът.

Коментари