Публикация

Нарушенията на съня – симптом за психичен проблем

Доц. Светлозар Хараланов е зам.-директор на СБАЛ по неврология и психиатрия „Св. Наум”, София, и национален консултант по психиатрия


Всички психиатрични заболявания в ранната фаза си приличат, като първият симптом са нарушения на съня, твърди доц. Светлозар Хараланов. Конкретната им характеристика насочва към различна диагноза. Трудното заспиване например е по-скоро знак за тревожно разстройство.

Ако човек се събужда рано, в малките часове и след това не може да заспи или заспива точно когато трябва да стане и цял ден е сънлив и уморен, това е признак за депресия. Когато спи много кратко време, но се събужда бодър, това е характерно за манийните синдроми. Могат да се анализират и кошмарите, честите събуждания и т.н. Така че различните нарушения на съня имат различна прогностична стойност и задължително изискват консултация с психиатър, казва доц. Хараланов.

Тревожните разстройства стават все по-масови и се срещат при около 1/3 от хората в някакъв момент от живота им, твърди специалистът. В началото оплакванията не са тежки и затова рядко някой търси психиатрична помощ. Това е причината те да хронифицират и лечението става трудно и продължително.

Ако се вземат мерки навреме, тези заболявания са лечими, като е задължителна и профилактика в рамките на 2 г., категоричен е специалистът. По думите му най-резултатен е своевременният комбиниран подход – психотерапия и медикаментозно лечение. Той предпазва и от инвалидизиране.

Коментари