Публикация

Бъбречните заболявания са риск за бременните

Бременността е изпитание за отделителната система и трябва да се проследява от нефролог


Бременността е голямо и вълнуващо събитие. Доброто здраве е много важно за този период, за да може той да протече нормално. Първите седмици са от голямо значение за бебето, тъй като тогава се формират неговите органи, и приемът на лекарства може да окаже негативно влияние върху неговото развитие.

Бъбречните заболявания заемат едно от водещите места при патологиите на бременността и раждането. Все повече жени са засегнати от пиелонефрити, бъбречнокаменна болест. През евентуална бременност инфекцията може лесно да премине към матката и плода.

Хроничният пиелонефрит винаги е представлявал потенциален проблем при младите жени, които планират бременност. Това обяснява във форума на credoweb.bg д-р Марта Ортова, нефролог в Университетската болница „Александровска” в София. Тя отговаря на въпрос на млада жена, страдаща от хроничен пиелонефрит, която иска да стане майка. Според д-р Ортова, преди да се планира бременност, консултацията с добър специалист е задължителна.

„Необходимо е предразполагащите, провокиращите заболяването фактори да бъдат изяснени. Защото и физиологичната, нормална бременност е изпитание за отделителната система. И когато бременността е факт, през целия срок е добре да бъдете проследявана от нефролог”, допълва д-р Ортова.

Основната специалност на д-р Марта Ортова е „Нефрология”. Има допълнителни квалификации по „Вътрешни болести” и „Ехография”. 

Коментари